Hvordan får man bugt med bjergene?

Årsager til stress er mangfoldige – familieliv, traumer, tanker og mental tilstand, miljø og kost, hvoraf kost og dens virkning på vores sundhed normalt er det område jeg beskæftiger mig mest med. Hvordan vi reagere på stress er afhængig af vores personlige ressourcer – hvad vi har med i baggagen, vores alder og omgivelser.

Stress relateres primært til vores arbejdsliv, hvilket er ganske naturligt, da vi bruge en betragtelig del af vores liv på arbejdspladsen,  hvad enten du er ansat eller iværksætter.

En af de helt store stress faktorer relateret til arbejdslivet er angsten for kvælningsdøden.

Kvalt i bunker af opgaver der bare fortsætter med at hobe sig op, mens panikken stiger.

Jeg sidder selv her i skrivende stund og kikker ud over mine bjerge. Og det er desværre ikke smukke, maleriske bjerge, der omgiver den lille idylliske bjergby med den smukke solnedgang og træerne der svajer i den blide brise. Mine bjerge består desværre af…papir…og post-it’s. Bjerge af arbejde og projekter, der venter på at blive udført, igangsat eller arkiveret.

Iværksætter-stress (eller vanvid) har jeg hermed døbt denne tilstand.

Jeg kan, som mange, godt lide at have flere bolde i luften og jeg elsker at kaste mig ud i nye spændende projekter. Resultatet bliver ofte – bunker! Bunker der plejede at drive mig til vanvid og nærmest handlingslammelse for hvor skulle jeg begynde og ende?

Jeg gemmer meget på min computer og i diverse cyber-skyer og sørger for diverse back-ups, men lettere gammeldags som jeg nok er, kan jeg godt lidt den gode gamle notes-blok…dem har jeg så lige et par stykker af + diverse løse ark + computerens indbakke der lystigt siger en lyd hver gang der er ny post…suk…never ending.

Så hvordan undgår man at gå i panik og eliminere den til tider overvældende kvælningsfornemmelse når man drukner i bunker og bjerge. Hvordan får man udført alle opgaver tilfredsstillende? Hvordan undgår man at glemme vigtige opgaver og ikke mindst, at få virkeliggjort blot nogle af de gode ideer, der hober sig op når man er passioneret om sit arbejde?

Kort og godt – Hvordan når man frem til at kunne se skrivebordets overflade igen?

Vi reagere alle forskelligt på diverse stressfaktorer. Min første reaktion plejede at være ren ignorering eller jeg ville generelt bare trække tiden så meget som muligt – reaktioner jeg per erfaring deler med rigtig mange. Og resultatet – voksende bunker- og panik!

Dyb indånding! - Rom blev ikke bygget på én dag

Vi er alle forskellige, og hvad der virker for mig, virker måske ikke for dig, men her er mine råd til et bedre arbejdsliv og dermed mindre stress.

Organiser bunker

Jeg organisere mine bunker efter prioritet – lige fra ”huset brænder ned hvis ikke jeg tager mig af dem NU!” – til ”det tager jeg mig af når huset brænder ned, hvis ikke jeg tager mig af det”.

Uddelegér opgaver – få hjælp

Det kan være svært at slippe kontrollen over opgaver hvor du føler at du selv skal være med indover fra A-Z. Når man gør tingene selv bliver de som man vil have dem…og dog. For hvis du er udmattet og tingene bare hober sig op…er det så ikke bedre at uddelegere og rent faktisk få løst opgaverne?

Hvilke opgaver kan du uddelegere til andre – og hvem kan hjælpe? Medarbejdere, free-lancere, børn eller ægtefælle?

Visse opgaver må man betale sig fra, hvilket kan være svært rent økonomisk, men med ganske få midler kan man gøre en kæmpe forskel. At samle et godt team der får tingene gjort tilfredsstillende tager tid, men ih hvor er det bare det hele værd.

Når andre løse de opgaver der er tidskrævende for dig, får du frigivet tid til at tage dig af de opgaver du er bedst til i din virksomhed/dit liv og som holder dig væk fra at bygge din forretning/hverdag op.

…og det gælder i øvrigt også hjemme, hvor både partner og børn bør være en del af hjemme-teamet.

En bunke af gangen

Når du først har opdelt dine bunker efter prioritet, så er det med at kaste sig over dem – en efter en. Det handler ikke om hvor hurtigt du kommer igennem, bare at du kommer igennem (inden huset brænder ned).

Det tager tid at bygge bunker, så det må også godt tage et par dage at tackle dem.

Har du brug for et par dages pusterum fra dine emails, så set en autoresponder på din e-mail, og lad folk vide, at du vender tilbage – med mindre det er bydende nødvendigt at du svarer, så vender du tilbage alt efter prioritet.

Tidsrøveren

Slå diverse opdateringer, sociale medier og mobil telefon fra når du arbejde, med mindre de selvfølgelig er en nødvendighed for at få udført dine opgaver. At tjekke mobilen og sociale medier i løbet af arbejdsdagen, er den værste tidsrøver man kan blive fanget i!

Lav en plan for i morgen   

Inden dagen er omme, bør du lave en plan for i morgen.

Organiser den bunke og de opgaver der skal tackles næste dag, så du er klar i det øjeblik arbejdsdagen starter.

Fuld Stop

Gør op med dig selv hvornår din arbejdsdag skal stoppe og overhold tiden. Det kan godt være du arbejder fra kl. 9-16 og måske så igen fra kl. 20-22, alt efter familieliv og fritidsaktiviteter. der skal være tid til at prioritere sig selv og alt det nære, men det er vigtigt at du overholder din plan, for der vil altid være mere der skal gøres og nye opgaver der er sjove at igangsætte. Når du overholder din tidsplan, så eliminere du stress og panik.

Vi skaber oftest vores egne undskyldninger.

Slut med at løbe rundt som en hovedløs høne.

Planlæg din tid – skriv ned og lav to-do’s, prioritér dig selv og – Get Shit Done!

 

 

Posted on October 28, 2015 .

FRISK ELLER FROSSEN?

Er frisk frugt og grønt bedre end frossen?

Vores sunde fornuft vil nok pege på de friske fødevarer som værende de bedste når det kommer til indhold af næring.

Men er de friske varer bedre end de frosne?

Det er et spørgsmål jeg ofte får fra klienter, der gerne vil spise sundt, men samtidig har brug for at tilpasse madlavning til en travl hverdag. Det jo trods alt nemmere at hive en pose frosne grøntsager ud af fryseren umiddelbart før de skal bruges, i stedet for at købe frisk hver eller hver anden dag, med risiko for at man ikke får brugt det inden det hænger med bladene og ender i skraldespanden.
 
Jeg er super fan af at købe økologisk, specielt hvis det er lokalt dyrket. Kan man købe ind på den lokale gårdbutik- eller marked, så er lykken gjort.

Lidt anderledes er det med friske råvarer, der høstes, pakkes og transporteres, ofte over lange afstande, for at lande og ligge i dage- eller ugevis på hylderne ude i butikkerne.

Den tid der går fra høst til varen ligger i din indkøbskurv, kan medføre signifikant tab af ernæringsmæssig værdi. Udsættelse for lys og luft kan også ændre både smag og konsistent af den friske vare.

Den frosne vare derimod, høstes og umiddelbar efter rensning (og eventuelt kogning/dampning i kort tid), fryses de ned og pakkes, mens indhold af næringsstoffer stadig er på sit højeste.
Frosne frugter og grøntsager pakkes og fryses altså på deres højdepunkt, med hensyn til friskhed og næring. Det betyder, at indhold af vitaminer og generelle næringsstoffer bevares indtil pakken åbnes.

Den amerikanske fødevarestyrelse (Food and Drug Administration - FDA) og det internationale råd for information om fødevarer (IFIC), rapporterer begge, at næringsstoffer i produkter generelt ikke går tabt under frysning og ved dåse-emballering, og giver som minimum de samme essentielle næringsstoffer og sundhedsmæssige fordele som friske fødevarer. En anden bonus for de frosne varer - de er ofte billigere. Selvom frisk frugt og grøntsager kan være mere visuelt tiltrækkende og smager bedre, så vare de ikke så længe i dit køleskab og ender med at have mistet næringsmæssig værdi.

 Frisk eller frossen?

Frisk eller frossen?

Vi er alle forskellige – vores behov, madvaner, hvor ofte vi laver mad hjemme, hvor meget tid vi har til at købe ind og tilberede maden osv., og selvom jeg er til friske fødevarer, så er mit budskab her at ved enden af dagen, så er frossen frugt og grønt bedre end intet frugt og grønt…eller en masse spild fordi vi trods alle gode intentioner ikke får brugt de friske varer vi har købt.

Et par huskeregler:

> Køb friske råvarer efter sæsonen og køb lokalt (og gerne økologisk) når det er muligt
> Køb ikke-sæsonbetonede råvarer frosset (hvis muligt)
> Selv frugt og grøntsager på dåse (uden tilsætning af salt eller sukker ) kan være et godt valg


Gode måder at inkludere frugt og grøntsager i din daglige rutine:
> Hav en frugtskål på køkkenbordet og på arbejdet
> Hav altid grøntsags-stænger og skåret frugt klar i køleskabet. Meget frugt og grønt kan holde sig i dagevis hvis emballeret korrekt, så du altid har hurtig og nem adgang til sunde mellemmåltider.
> Tilføj friske eller frosne frugter til din morgenmad i grød, havregryn, yoghurt eller smoothies.
> Vælg frugt til dessert- hele sommeren har min go-to snack været frosne vindruer. Hvor forfriskende er det lige på en varm sommerdag!?
> Tilføj en blanding af frosne grøntsager, når du tilbereder supper, saucer og gryderetter.

Og husk så at et par slatne forårsløg i bunden af grøntsags-skuffen, ikke nødvendigvis behøver at ende i skraldespanden. Der kan stadig være krudt i dem bare fordi de ser lidt kede ud af det. Det er bare så ærgerligt at smide mad ud.

Madspild holder bare ikke!

Danskere er blevet langt bedre når det gælder madspild.

I 2010 smed vi fødevarer væk for 16 milliarder kroner, men efter at der er kommet fokus på det store spild, har vi på bare 5 år mindsket spildet med 25% til 11.6 milliarder kroner. Det menes stadig at vi hver især smider knap 100 kilo mad ud årligt.

Lige så godt går det ikke her i USA, hvor cirka 40% af den mad der produceres aldrig bliver spist. Så søgerligt i et land hvor hver sjette person kæmper med daglig sult.

Supper og gryderetter er perfekte hvis du har grønt liggende der ikke længere er sprøde og kønne.

Juicing og smoothies bruger du når frugt og grønt ser skidt ud.

- og ellers – smid tingene i fryseren hvis du kan se at du ikke når at få det brugt mens det er frisk.

Frossen frugt og grønt er bedre end ingen frugt og grønt!

Posted on September 15, 2015 and filed under Økologisk, Fødevarer, Næringsstoffer.

TI SUNDE SNACKS TIL STRESS-SPISERE

Stress udløser tang til sødt hos mange af os når vi er pressede, og det er der en helt specielt årsag til. Sukker undertrykker nemlig stress-hormonet kortisol, men det gør os også mere sultne.

Denne onde cyklus kan stoppes ved at sørge for at spise snacks/mellemmåltider rig på fibre, protein og gode fedtstoffer.

Din kost kan nemlig enten effektivt hjælpe dig til at håndtere stress eller gøre det værre!

Når du spiser de rigtige fødevarer bidrager du væsentligt til at forbedre dit humør og sænke dit stressniveau.

Her er ti forslag der med sikkerhed vil afhjælpe både stress niveau og trang til søde sager og trøstespisning.

 ”Myrer på en gren”

Det lyder næsten som noget man ville få serveret på Noma, men er såmænd bare selleristænger skåret i mindre stykker på langs, fyldt med nøddesmør (mandel,-cashew,- eller jordnød) og rosiner på toppen.

En skøn kombi af protein, energigivende og blodsukkerbalancerende kulhydrater, fedt og fibre.

 Selleri, Jordnøddesmør og rosiner

Selleri, Jordnøddesmør og rosiner

Urte – te

Kamillete virker beroligende på uro og angst. Koffein i grøn te har ikke den samme voldsomme effekt som koffein fra kaffe og cola og grøn te indeholder aminosyren L-theanin, der giver en fokuseret ro.

Energi-kugler - Navnet siger det hele

Miks i en blender: 2,5 dl stenfri dadler, 2,5dl nøddesmør efter eget valg og 1 dl fine havregryn. Rul til kugler og top eventuelt med kokosflager.

 Dadelkugler med kokos

Dadelkugler med kokos

PB&B (Peaunutbutter&Banan)

Her i USA hvor jeg bor kan man ikke komme uden om PB&J sandwichen. Jordnøddesmør er i alt, men desværre er detofte jordnøddesmør af dårlig kvalitet - dårlige fedtstoffer og tilsat sukker.

En skive fuldkornsbrød med ren jordnødde- eller mandelsmør - gerne økologsik,  toppet med et par skiver banan er naturligt beroligende og mætter trangen til sødt.

 Peaunutbutter&Banan på toast med økologiske chia frø

Peaunutbutter&Banan på toast med økologiske chia frø

Bananer indeholder fra naturens side dopamin, et signalstof, der har betydning for fysiske og psykiske funktioner som humør, indlæring, styring af bevægelser, hukommelse og tankevirksomhed. Bananer indeholder også B-vitaminer, der styrker nervesystemet.

Trail Mix

Valnødder og andre nødder, blandet med tørret frugt som tranebær, rosiner, dadler, figner, abrikoser etc. små stykker mørk chokolade, er en skøn og på alle måder mættende snack til sult på ethvert tidspunkt af dagen.

Mørk chokolade

25-30 gr. mørk chokolade (min 70%) kan reducere stress hormonernes belastning på vores sundhed.

Chokolade theobromin, et stof som virker stimulerende på vores sanser, og en af årsagerne til at vi ofte rækker ud efter chokoladen når vitrøstespiser.

Chokoladen bør dog ikke indeholde meget andet end kakao, kakaosmør, lidt sukker og eventuelt evt. vanilje og sojalecitin (emulgator). Undgå mælkepulver og gå gerne efter en økologisk og gerne fairtrade chokolade.

 Mørk chokolade - 70%+

Mørk chokolade - 70%+

Mørk chokolade af god kvalitet har vist sig at fremme dannelse af serotonin, et andet signalstof der har indflydelse på vores humør. Beskytte mod hjerte-karsygdomme blandt andet ved sænke forhøjet blodtryk og LDL kolesterol.  Styrker immunforsvar (anti-oxidanter- polyfenoler, vitaminer og mineraler), forebygge visse kræftformer og så menes det at chokolade har en gavnlig effet på stofskiftet, kan øge sexlysten og give fastere bryster!

What’s not to like! ...men igen…70%+ , få ingredienser og helst økologisk!

Snup gerne en håndfuld mandler eller valnødder samtidig, så får hjerne og nervesystem også de gode fedtstoffer at arbejde med.

Grøntsags-stænger og dip

Grøntsager giver dig masser af fibre og næringsstoffer.

Grøntsags-stænger kan skæres dage i forvejen og lægge i køleskabet klar til at gribe når trangen melder sig. Fungere også on-the-go, i bilen og på arbejdet mellem hovedmåltiderne.

Hummus eller guacamole, gerne hjemmelavet, er skøn dip.

Ristede kikærter

Er du mere til salt end sødt, så prøv en håndfuld ristede kikærter.

En pose kikærter på en bageplade, hæld lidt olivenolie over og drys med salt og evt. chilipulver eller andre krydderier, så har du en skøn sprød og knasende salt snack.

Bages 30 minutter ved 200 grader.

 Ristede Kikærter

Ristede Kikærter

Mini Parfait

Ikke alle er til mælkeprodukter, men skyr med müsli og friske bær giver fylder dig med protein, gode mælkesyrebakterier og fibre, der holder dig mæt længe.

Bland 200 gram skyr, lidt honning efter smag og 2 spsk. ren vaniljepulver.

Hertil müsli og bær efter behag.

Vand med smag

Når vi er stressede og har travlt, glemmer vi nogle gange at drikke nok væske. Dehydrering føre til træthed og man får sværere ved at koncentrere sig. Samtidig har vi også lettere ved trang til sukker og overspisning, når vi egentligt bare mangler vand.

Mange synes at vand er kedeligt, især hvis man har vænnet sig til søde drikke som sodavand og energidrikke. Løsningen på det problem, er at tilsætte smag selv. Friske citron- eller lime skiver. Frisk ingefær, agurk eller bær, giver en skøn forfriskende smag til vandet. Lav gerne el liter eller to af gangen, så har du det ved hånden når du føler tørst.

De fleste steder er vand for hanen stadig drikkeligt. Eller brug genbrugelige filterflasker/kander. Glem købevand på flaske – alle de plasticflasker er uhyggeligt forurenende.


Stress er vigtig for vores overlevelse og er ikke nødvendigvis altid en dårlig ting.

Akut stress bør kroppen komme sig forholdsvis hurtigt over, men den kroniske stress, der ofte er mental snarere end fysisk, kan tage længere tid.

Ved at vælge en sund kost, herunder både fysisk og mentalt mættende fødeemner, kan du hjælpe krop og sind til ikke kun at forebygge den negative effekt af kronisk stress, men også til hurtigere restitution.


HAR VI BRUG FOR KOSTTILSKUD, HVIS VI SPISER EN SUND OG ALSIDIG KOST?

Det er et spørgsmål der jævnligt dukker op for med al den for og imod information medierne fylder os med, er det ganske forvirrende for de fleste forbrugere og med rette.

Forskningsresultater oversimplificeres eller fejlfortolkes. Den ene dag skal vi forholde os til at multivitaminer ingen effekt har, og den næste hvor vigtigt det er at vi tilfører eller spiser nok af bestemte næringsstoffer, for at forebygge sygdom.

Det hjælper heller ikke at mange praktiserende læger stadig fraråder deres patienter at tage kosttilskud, der jo bare i bedste fald er penge ud af vinduet og i værste fald er livstruede. For hvis vi bare spiser en alsidig kost med friske uforarbejdede fødevarer, får vi så ikke alle de vitaminer, mineraler, antioxidanter og diverse andre næringsstoffer vi har brug for?

Så er kosttilskud nødvendige?

Det korte svar er, at selv ved indtag af en perfekt kost, er der mange faktorer - herunder udpint jord, opbevaring og transport af fødevarer, øget stressniveau og flere belastende stoffer i vores miljø, der gør det umuligt for dig at få alle de næringsstoffer du har brug udelukkende fra de fødevarer, du spiser. Og talrige undersøgelser viser, at langsigtet indtag af kosttilskud hjælper til forebyggelse af sygdom og optimal sundhed.

Men kan jeg ikke tage for meget af bestemte næringsstoffer?

Jo, du skal selvfølgelig ikke selv- og overdosere som en gal, bare fordi du har læst at bestemte næringsstoffer og urter forebygger eller helbreder sygdom.

Det handler primært om et par grundlæggende kosttilskud, der dækker de mangler som din kost, selv den sunde, kan have.

Når jeg bliver spurgt om en ”basis-vejledning” i forbindelse med indtag af kosttilskud, så er mit svar:

Multivitamin

En multivitamin af høj kvalitet og gerne med en terapeutisk dosis, hvilket betyder at jeg godt kan finde på at anbefale mere end den anbefalede daglige tilførsel (ADT) der står på produktet, især i Danmark hvor ADT ikke altid er dækkende.

D-vitamin

D-vitamin mangel er en epidemi. Omkring 80% af os er i mangel eller har suboptimalt niveau af D-vitamin i blodet.
Så afhængigt af, hvad der er i din multivitamin, anbefaler jeg at tage 25-50mcg D3 vitamin sammen med din morgenmad. D3-vitamin forbedrer stofskiftet ved at påvirke mere end 200 forskellige gener, der kan hjælpe med at forebygge og behandle diabetes og metabolisk syndrom…og ja, D-vitamin er også stadig vigtigt for vores knoglesundhed og generelle forsvar.

Omega-3 fedtsyrer

Jeg anbefaler gerne 1.000-2.000 mg af omega-3 fedtsyrer (gerne med forholdet 300/200 mg EPA/DHA), og gerne fordelt over to måltider som morgen- og aftensmad. Disse vigtige fedtstoffer forbedrer insulinfølsomheden, sænker kolesterol ved at sænke triglycerider og øge HDL, reducere inflammation, forebygger blodpropper og mindske risikoen for hjerteanfald.

Magnesium

Tag 100-200 mg magnesium, ideelt i formen citrat eller malat, igen fordelt over morgenmad og aftensmad. Over 300 enzymer i kroppen er afhængige af magnesium, og ligesom med D-vitamin, viser undersøgelser at vi ikke får dækket de anbefalede mængder, hvilket fører til øget inflammation og andre problemer som neurale forstyrrelser, herunder rysten, muskelsvaghed, kramper og mentale forstyrrelser – alle symptomer der minder meget om de symptomer, der opstår ved calciummangel. Magnesium og calcium har brug for hinanden, men magnesium synes at være det oversete mineral af de to.

Fibre

Kostundersøgelser viser at vi generelt får for lidt fibre i kosten. Sundhedsstyrelsen anbefaler 25-35 gram fibre dagligt, men de fleste af os indtager under 20 gram.

Kostfibre hjælper fordøjelsen ved at få maden til at passere hurtigere gennem tarmsystemet. Desuden bidrager fibre til vægttab eller vedligeholdelse af en sund vægt og til regulering af kolesterolniveauet i blodet.

Taget før måltider, vil et fibertilskud fylde dig op, så du ikke overspiser under måltidet.

Du henter godt halvdelen af dine kostfibre fra brød og kornprodukter, 1/4 fra grøntsager og resten fra frugt. Begynder du at spise flere kostfibre, skal du også sørge for at drikke ekstra væske – gerne op til 2 liter om dagen (undgå søde drikke).

Probiotika – mælkesyrebakterier

En sund tarm er et sundt immunforsvar, men når mangelfuld kost, mangel på søvn, stress og generel livsstil forstyrre bakteriebalancen i tarmen, nedsættes vores immunforsvar.  Det samme gælder ved indtag af hurtige kulhydrater som sukker, slik, sodavand, hvidt brød, pasta og ris.

Tilskud af probiotika indeholder nyttige eller "venlige" bakterier (som regel Lactobacillus eller Bifidobacterium), der normalt bebor den menneskelige fordøjelseskanal. De øger mængden af gavnlige bakterier i fordøjelseskanalen. De hjælper til at holde fordøjelsessystemet i balance så det fungere optimalt, genopretter en normal tarmflora, og støtter immunsystemets funktion, især når en person tager antibiotika, hvis negative virkning er udslettelse af de gode tarmbakterier.

Præbiotika fodre de probiotiske bakterier og er de ufordøjelige kostfibre vi får fra grøntsager og fuldkorn. Havre, rug og byg er gode kilder til de ufordøjelige fibre og af grønt er porrer, løg, hvidløg, asparges, artiskok, og jordskokker gode kilder. Husk også frugt hvor især bananer tilfører gode fibre der støtter de probiotiske bakterier.

Husk at alle disse tilskud , med undtagelse af fibre, bør tages med måltider.

Du bør også overveje at konsultere en holistisk læge eller anden ernæringskyndig behandler, der kan hjælpe med relevante kosttilskud, herunder også tilskud af urter der kan styrke dine eventuelt mangeltilstande.

En professionel behandler har mulighed for at teste for mangeltilstande og kan eliminere gætteriet.

Kosttilskud er en god investering for de fleste af os. Ofte vil din krop lade dig vide når der er ubalancer. det er din opgave at lytte og handle, så ubalancer ikke bliver kroniske og føre til alvorlig sygdom.

Der er ingen garanti for en liv uden sygdom, men hvis vi behandler krop og sind med respekt blandt andet ved at indtage nok af de essentielle næringsstoffer, så er vi godt på vej.

Tag ansvar for din krop- også selvom lægen siger at det er spild af penge.


EN SUND TARM ER ET SUNDT IMMUNFORSVAR

Skal du tage Probiotika?

Når mangelfuld kost, mangel på søvn, stress og generel livsstil forstyrre bakteriebalancen i tarmen, nedsættes vores immunforsvar.  Det samme gælder ved indtag af hurtige kulhydrater som sukker, slik, sodavand, hvidt brød, pasta og ris.

Antallet af skadelige forrådnelsesbakterier øges og det samme gælder antallet af svampesporer, herunder de patogene former af candida. Dette kan modvirkes med tilskud af bakteriearter der kan genoprette tarmens naturlige sunde balance, og indtag af rigeligt med fibre og sunde fedtstoffer.

Forskningsresultater har dokumenteret vigtigheden af en en god balance i tarmens bakterieflora.

Det handler uden tvivl om livsstil, men selv om vi lever sundt og spiser en sund og varieret kost, kan det være nødvendigt at booste de gode tarmbakterier.

Hvordan optimere vi fordøjelsen?

Et boost af fordøjelsen kan ske via tilførsel af præ- og probiotika frakost- og kosttilskud.

Præbiotika

Tilskud af probiotika (mælkesyrebakterier) er gavnligt, men vigtigt er også præbiotika. Præbiotika fodre de probiotiske bakterier og er de ufordøjelige kostfibre vi får fra grøntsager og fuldkorn. Havre, rug og byg er gode kilder til de ufordøjelige fibre, og af grønt er porrer, løg, hvidløg, asparges, artiskok, og jordskokker gode kilder. Husk også frugt hvor især bananer tilfører gode fibre der støtter de probiotiske bakterier. For at kunne betegnes som præbiotika, må fødevaren ikke blive fordøjet og optaget i tyndtarmen. Den skal bevæge sig helt ned i tyktarmen, hvor langt de fleste bakterier har til huse, så den kan udøve sin effekt der. Dernæst skal den kun stimulere væksten af de gode bakterier, så det er dem, der får lov at fylde mest i fordøjelsen.

Forskellige fibertyper virker som præbiotika, herunder FOS og inulin. Inulin findes i løg og hvidløg og FOS i blandt andet artiskokker og bananer. Også tilskud som Skallin og Resultat Plus, har præbiotisk effekt. For at præbiotika kan udnyttes, skal der være gode bakterier tilstede i tyktarmen, som kan få gavn af dem. Hvis fordøjelsen er ude af balance, er der ofte for mange bakterier tilstede i tyndtarmen, hvilket øger ubalancen. For mange bakterier i tyndtarmen forstyrre fordøjelsen og optagelsen af fødevarer og næringsstoffer. Et tilskud af præbiotika til en person med for mange bakterier i tyndtarmen, vil kunne få disse bakterier til at formere sig og forstærke ubalancen yderligere.

Ved forværring efter indtag af præbiotika, bør man overveje indtag af probiotika og eventuelt et check på niveau af mavesyre

Hvad er Probiotika?
Probiotika er præparater, der indeholder nyttige eller "venlige" bakterier (som regel Lactobacillus eller Bifidobacterium), der normalt bebor den menneskelige fordøjelseskanal. I tarmkanalen kan disse gavnlige mikroorganismer hjælpe med at fuldføre fordøjelsesprocessen, og nogle indgår i produktionen af visse vitaminer.

Hvorfor er de nødvendige?
Probiotika anvendes til at øge mængden af gavnlige bakterier i fordøjelseskanalen. De hjælper til at holde fordøjelsessystemet i balance så det fungere optimalt, genopretter en normal tarmflora, og støtter immunsystemets funktion, især når en person tager antibiotika, hvis negative virkning er udslettelse af de gode tarmbakterier.

Et tilskud af probiotika skal altid tages sammen med et måltid. Det øger nemlig muligheden for, at bakterierne slipper forbi mavesyren og helt ned i tyktarmen, hvor de altså især har deres funktion.

Probiotika er en effektiv behandling ved:

• Du er på antibiotika, som kan udslette eller hæmme de "venlige" tarmbakterier sammen med de dårlige bakterier, der forårsager infektioner.

• Diarré

• Lactose intolerance, irritabelt tarmsyndrom

• Vaginale gær-infektioner

• Trøske

• Du er blevet diagnosticeret med irritabel tyktarm, Crohns sygdom eller colitis ulcerosa.

• Du rejser under fremmede himmelstrøg, og ønsker at reducere risikoen for rejse-diarré.

Også hvis der er en familie historie med allergi eller eksem, ved man at spædbørn der får probiotika indenfor de først 6 måneder af deres leveår (og mødre der indtager probiotika i det sidste trimester af graviditeten) er mindre tilbøjelige til at få udbrud af eksem. Børn med autisme kan også drage fordel probiotika, muligvis fordi de nedbringer lækage af store molekyler fra tarmen, der kan udløse immunreaktioner med effekt på hjernens funktion.

Hvad er tegn på en mangel?
Der er beviser for at ubalance i tarmbakterierne, nedsætter immunforsvaret og dermed resistens over for infektion.

Svamp, allergi, eksem, nedsat immunforsvar, oppustethed er klassiske tegn på ubalance i bakteriefloraen.

Tager du antibiotika, bør du også straks starter med indtag af probiotika. Præparaterne bør gerne tages 2 timer væk fra hinanden.

Hvordan får du nok via fødevarer?
De fleste probiotiske organismer forekommer naturligt i gærede/fermenterede fødevarer som yoghurt med aktive kulturer, acidophilus mælk og kefir, samt pickles og sauerkraut. Mange traditionelle kulturer rundt om i verden sætter stor pris på disse fermenterede fødevarer og indarbejder dem dagligt i måltider, både for deres sundhed og smag.

Gavnlige tilskud af probiotika

Regelmæssig brug af de såkaldte mælkesyrebakterier, som Maxiflor, sikre at tarmkanalen kontinuerligt tilføres 11 forskellige mælkesyre bakterier, der hjælper til genoprettelse og vedligeholdelse af en sund balance i tarmfloraen.  Det er ikke altid vi kæder symptomer sammen med den reelle årsag. Kroniske svampeinfektioner i mave/tarm kan være årsagen til en lang række alvorlige lidelser som mave-tarmplager, allergier, astma, infektioner, muskelsmerter og diverse psykiske problemer.

Med tilskud af Kanne Brottrunk, der er et probiotika fremstillet af specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, hav­re), tilføres bioaktivt gær og levende laktobaciller sammen med et naturligt indhold af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Brottrunk virker svampedræbende, betændelseshæmmende, afgiftende, rensende, aktiverende, og regulerende.

Brottrunk har en pH-værdi på 2,9 og indeholder i gennemsnit 4 mio. kolonidannende mælke­syre-bakterier pr. ml, hvilket alt sammen gør denne drik til et effektivt middel til hurtig genoprettelse af balance ved candida-infektion og oppustet tarm.

Grøn te har også vist sig at være gavnligt til at fremme en god bakteriebalance og et tilskud af hvidløg kan gøre underværker.

Kan jeg tage for meget probiotika?
Nej – ikke umiddelbart, men der findes dyre præparater der lover enorme mængder af bakterier og spørgsmålet er så om vi har brug for SÅ mange?!

Andre særlige overvejelser?
Du bør ikke tage probiotika hvis du har haft en allergisk reaktion over for Lactobacillus, Acidophilus, Bifidobacterium eller Streptococcus thermophilus.


Posted on March 13, 2015 .

DERFOR BØR VI SPISE CHIA FRØ

ET LILLE FRØ MED STOR VIRKNING

Chia, Salvia hispanica, kendt som et meget nærende frø og en vigtig del af kosten hos de gamle aztekerne og mayaerne.
Chia frø er rig på omega-3 fedtsyrer og samt vitale mineraler, herunder calcium, fosfor og magnesium og med sin nøddeagtige smag er frøene et velsmagende supplement enten hele eller formalede drysset på morgenmad, i yoghurt, salater eller blandet i mel, når du bager.

HVAD GØR CHIA FRØ TIL SUPERFRØ?

Omega 3- og 6-fedtsyrer
Disse to essentielle fedtsyrer leverer energi til den vigtige mekanisme, der kontrollerer processer som blodtryk, størkning af blodet og blodfedtværdier. Det er meget vigtigt, at der er balance i fedtsyrerne, så de fungerer sammen og ikke får modsat virkning. Produkter med chia-frø har den optimale balance mellem fedtsyrerne.

B1-vitamin
B1-vitamin spiller en væsentlig rolle i omdannelsen af kulhydrater og aminosyrer. B1-vitamin er ekstra nødvendigt for sportsfolk, hvis krop kræver en større mængde på grund af en højere omdannelse af kulhydrater og aminosyrer. Dette kan der rettes op på ved indtagelse af chia-frø.

B3-vitamin
Dette vitamin er involveret i celledeling og i dannelse af aminosyrer, fedtsyrer og kulhydrater.

B8-vitamin (biotin)
B8-vitamin medvirker til omdannelse af kulhydrater, aminosyrer og fedtsyrer. Mangel kan resultere i sygdom og depression.

E-vitamin
E-vitamin er meget vigtigt for fedtstofskiftet, fordi det beskytter de flerumættede fedtsyrer mod nedbrydning på grund af iltning. Vitaminet hæmmer også blodpropper i hjertet, kræft og Alzheimer's og kan beskytte mod aflejringer i blodkarrene.

Kalk
Sporstoffet kalk spiller en væsentlig rolle for vækst og vedligeholdelse af knogler og tænder og for neurotransmissionen. Kalk er også nødvendigt for muskelsammentrækningen, og mineralet sikrer, at blodet størkner. Kalk er et ekstremt vigtigt næringsstof for særligt børn, teenagere og ældre.

Magnesium
Det essentielle mineral magnesium er bl.a. nødvendigt for normal muskelfunktion. Det medvirker desuden ved udvinding af sukker, ved celledeling og i omdannelsen af kalk.

Fosfor
Fosfor medvirker sammen med kalk ved dannelse af knogler og tænder og sikrer desuden, at kroppens pH-værdi forbliver konstant.

Zink
Zink aktiverer adskillige enzymer og hormoner, så zink bør altid indgå i en balanceret kost.

Jern
Jern spiller en vigtig rolle i kroppen, fordi det er essentielt for de røde blodlegemer. Mineralet sikrer også dannelse af blod og transport af ilt. Særligt for kvinder er jern en vigtig del af næringen. Jernmangel resulterer i udmarvethed og anæmi.

Kobber
Dette mineral indgår i enzymer, som spiller en stor rolle i jernstofskiftet.

Kalium

Kalium spiller sammen med natrium en rolle i reguleringen af væskebalancen.

Sørg for at købe økologisk chia. 


Posted on February 5, 2015 and filed under Organic.

Leaves of Three - Let them Be

Did The Poison Ivy Get To You?

Summer is about being outside. No matter if you are into gardening, hiking, camping or playing man-hunt in the woods, you should be aware of poison ivy.

Along with poison oak and sumac, this non-flowering plant can cause severe allergic reactions, resulting in an intensely itchy, red rash with bumps or blisters.

If you go down to the woods today, you better wear long pants — socks, too, actually — preferably pulled up over your pants.

Poison ivy is not a plant to take chances with. Contact with its vines, leaves and roots can cause a devastatingly itchy, red, oozing rash caused by an oily compound called urushiol.

poisonivy

Despite poison ivy’s scientific name, Toxicodendron radicans, urushiol is not technically a toxin or poison. It is an allergen, meaning some people react to it with the hallmark rash and some don’t. But you can’t assume that because you were immune to it in the past that you will always be immune. People can develop a full-on allergic reaction to urushiol at any time.

The fact that urushiol is an allergen and not a toxin explains why butterflies can land on poison ivy leaves and bask there with impunity. And why other animals can eat its leaves with no ill results. Humans mount an aggressive allergic response to the compound through specialized cells called T-cells, while the bodies of other animals do not. Some animals, in fact, like white-tailed deer, appear to seek out and even prefer poison ivy leaves as forage.

Poison ivy loves edges, meaning you will often see it growing at the sunny borders of paths and trails and the edges of woods. It’s common, for example, in such locations in High Park and the spit’s Tommy Thompson Park.

So how can we humans avoid coming into contact with this nasty piece of business?

First of all, it behooves us to remember the old rhyme “leaves of three, let them be.” But many plants bear their leaves in triplets — consider the delicate, jagged little leaves of wild strawberry, for example — so that’s not much use. A more specific description of poison ivy leaves is of greater help: they occur in triplets, with the terminal or centre leaf, on a short reddish-coloured stalk, tending to be a bit larger than the paired side leaves, which are attached directly to the stem.

 Leaves of three - let them be!

Leaves of three - let them be!

Colour and shape aren’t of much assistance. Poison ivy leaves can be jagged or smooth, shiny or dull, notched or unnotched, as tiny as your fingernail when they first emerge to as big as your whole hand. They vary dramatically in colour, too, throughout the seasons, from shiny red in the spring, bright green in the summer, to any shade of yellow, orange or red before dropping off the plant in the fall.

Even the habitat of the plant varies: it can form huge colonies at ground level, appear as an erect shrub or be a vine that climbs trees. It is frequently found intermingled with the vines of Virginia creeper.

Since it is so hard to identify poison ivy in all its various guises, it is far better to avoid it altogether than to suffer the rash that accidental contact brings.

Never touch a plant you can’t identify. And if you do go down to the woods today — or anywhere off the beaten path — remember to wear long pants. You can dispose of the pants, but it’s devilishly difficult to remove urushiol from your skin.

Should you make contact with poison ivy try the following to minimize symptoms:

  1. Avoid touching other parts of your body. This is especially important immediately after exposure, since the irritating oils can be transferred to other areas.
  2. Rinse affected areas with plenty of cold water immediately after exposure to flush out oils, or wash with rubbing alcohol.
  3. Use an over-the-counter product known as Tecnu lotion, which works well to remove oils up to 24 hours after contact.
  4. If the itching has begun to develop, run hot water- as hot as you can stand - on the affected areas. The itching will briefly become intense, but then will stop for several hours, as the nerves that convey the sensory information to the brain become overloaded and quit. Repeat the hot water treatment as necessary - but be cautious to avoid burning.
  5. Relieve itching with aloe vera gel and calamine lotion.
  6. Try witch hazel (Hamamelis virginiana) to treat poison ivy blisters. Available in liquid distillation, it can be found at any drug store and can be safely used by both adults and children.

Keep in mind that serious cases of poison ivy require medical supervision and prescription treatment - contact your physician if you run a fever of 101 degrees or higher, if blisters ooze pus, or if the rash is widespread or near sensitive areas such as eyes, mouth or genitals.

Resources Dr. Andrew Weil www.drweil.com

Posted on July 14, 2014 .

The 6-Month Roadmap to Health & Happiness is Yours!

Join the wellness revolution while going at your own pace.

The start of a new year is the perfect time to harness what you’ve learned from the past and focus on new possibilities for the year ahead. So why not direct that positive energy towards something that will bring you greater health and happiness?

Make 2014 your year of self-empowerment by making all your dreams come true. It’s not impossible! If you start with a foundation of personal wellness and self-care, everything else has a way of falling into place.

This guide is based on the health coaching curriculum of the Institute for Integrative Nutrition, which focuses on nourishing yourself with whole foods and creating balance in all areas of life. It’ll give you a taste of what it’s like to work with a Health Coach, or become one yourself! Use it as a 6-month roadmap towards feeling great, looking beautiful, and getting in touch with what you really crave.

Here’s to feeling healthier, happier, and living life to the fullest!

 

Posted on April 10, 2014 .

Post-Workout Smoothie Recipe to Cleanse and Detox

You know that feeling right after you finish a workout, like you can take on the world? Sure your muscles might be taxed, but the gratification you feel for pushing yourself, for having a great yoga session, for beating your bestie at tennis — whatever it is — can't be bottled. But you can fill up a glass with goodness to make sure you don't let your workout go to waste. Fuel up with this fantastic hydrating post-workout smoothie packed with protein, fiber, antioxidants and a whole bunch of goodness that will help you give yourself a post-workout hug. Ready to blend?

Ingredients:

8 ounces Harvest Bay Coconut Water
2 scoops of Epic Protein by Windy City Organics
1 T It's Moringa Green Superfood Powder
2 T Happy Hemp Seeds
1 T Rich Nature goji powder
1 banana
Handful of kale


Instructions:

Blend all ingredients together
Pour into a Greenware disposable cup (made from 100% plants) for easy on-the-go transport.

GreenSmoothie_RecipeInfographic.pngPosted on January 14, 2014 .

Årets julegave til hende!

Hvem kan ikke bruge opskriften på det at tage en pause? Tage tid til dig selv? Lære at afgifte mens du nyder skønne simple retter og via inspirerende tips finder netop den måde der bedst optimere din sundhed?

Retrokuren_Susy_Grundahl.jpg

Detox - eller afgiftning, er gammelt nyt, men med en kombination af gamle effektive råd og ny viden rammer bogen med titlen “RETROKUREN” pletskud for den der søger at genvinde sundhed og optimal vægt i takt med fornyet glæde og energi.

Her er ingen løftet pegefinger, men skønne opskrifter der virkelig stimulere både syns- og smagssans, - sammensat så de virker udrensende og anti-inflammatorisk – alt sammen krydret med en bred vifte af inspirerende tips til hvordan du kan nyde dig selv, finde ro og generere mentalt overskud.

Der er ingen tvivl om at følger du RETROKUREN, så vil du ende med en velfortjent fornyet energi og med stor sandsynlighed have langt kimen til en ny og bedre livsstil med fokus på din sundhed.

RETROKUREN kan følges fra A-Z som en 7 dages kur med en komplet madplan eller der kan plukkes i herlighederne alt efter temperament. Som Naturopath, nyder jeg virkelig at se en bog, der i den stigende mængde af koge-, slanke, -og selvhjælpsbøger, giver dig opskriften på 7 dages holistisk rendyrkelse af krop og sind.

Ros til bogens forfatter, Susy Grundahl, der i mere end 20 år har hjulpet og inspireret kvinder til en sund livsstil, for en ganske flot gennemtænkt bog der af Susy selv beskrives som “en blid og feminin kur”,- spækket med smukke varme billeder og fine ordsprog der giver stof til eftertanke.

Giv dig selv eller kvinderne i dit liv 1 uge med RETROKUREN - Ren nydelse for krop og sind!

Køb og Læs mere om RETROKUREN på SAXO.com

Mange af de nævnte produkter i bogen - eksempel Muh Te, Stevia, Hamp-Protein, Chia Frø m.fl.,  kan du læse om på www.helsenyt.com

Posted on December 5, 2013 .