TI SUNDE SNACKS TIL STRESS-SPISERE

Stress udløser tang til sødt hos mange af os når vi er pressede, og det er der en helt specielt årsag til. Sukker undertrykker nemlig stress-hormonet kortisol, men det gør os også mere sultne.

Denne onde cyklus kan stoppes ved at sørge for at spise snacks/mellemmåltider rig på fibre, protein og gode fedtstoffer.

Din kost kan nemlig enten effektivt hjælpe dig til at håndtere stress eller gøre det værre!

Når du spiser de rigtige fødevarer bidrager du væsentligt til at forbedre dit humør og sænke dit stressniveau.

Her er ti forslag der med sikkerhed vil afhjælpe både stress niveau og trang til søde sager og trøstespisning.

 ”Myrer på en gren”

Det lyder næsten som noget man ville få serveret på Noma, men er såmænd bare selleristænger skåret i mindre stykker på langs, fyldt med nøddesmør (mandel,-cashew,- eller jordnød) og rosiner på toppen.

En skøn kombi af protein, energigivende og blodsukkerbalancerende kulhydrater, fedt og fibre.

 Selleri, Jordnøddesmør og rosiner

Selleri, Jordnøddesmør og rosiner

Urte – te

Kamillete virker beroligende på uro og angst. Koffein i grøn te har ikke den samme voldsomme effekt som koffein fra kaffe og cola og grøn te indeholder aminosyren L-theanin, der giver en fokuseret ro.

Energi-kugler - Navnet siger det hele

Miks i en blender: 2,5 dl stenfri dadler, 2,5dl nøddesmør efter eget valg og 1 dl fine havregryn. Rul til kugler og top eventuelt med kokosflager.

 Dadelkugler med kokos

Dadelkugler med kokos

PB&B (Peaunutbutter&Banan)

Her i USA hvor jeg bor kan man ikke komme uden om PB&J sandwichen. Jordnøddesmør er i alt, men desværre er detofte jordnøddesmør af dårlig kvalitet - dårlige fedtstoffer og tilsat sukker.

En skive fuldkornsbrød med ren jordnødde- eller mandelsmør - gerne økologsik,  toppet med et par skiver banan er naturligt beroligende og mætter trangen til sødt.

 Peaunutbutter&Banan på toast med økologiske chia frø

Peaunutbutter&Banan på toast med økologiske chia frø

Bananer indeholder fra naturens side dopamin, et signalstof, der har betydning for fysiske og psykiske funktioner som humør, indlæring, styring af bevægelser, hukommelse og tankevirksomhed. Bananer indeholder også B-vitaminer, der styrker nervesystemet.

Trail Mix

Valnødder og andre nødder, blandet med tørret frugt som tranebær, rosiner, dadler, figner, abrikoser etc. små stykker mørk chokolade, er en skøn og på alle måder mættende snack til sult på ethvert tidspunkt af dagen.

Mørk chokolade

25-30 gr. mørk chokolade (min 70%) kan reducere stress hormonernes belastning på vores sundhed.

Chokolade theobromin, et stof som virker stimulerende på vores sanser, og en af årsagerne til at vi ofte rækker ud efter chokoladen når vitrøstespiser.

Chokoladen bør dog ikke indeholde meget andet end kakao, kakaosmør, lidt sukker og eventuelt evt. vanilje og sojalecitin (emulgator). Undgå mælkepulver og gå gerne efter en økologisk og gerne fairtrade chokolade.

 Mørk chokolade - 70%+

Mørk chokolade - 70%+

Mørk chokolade af god kvalitet har vist sig at fremme dannelse af serotonin, et andet signalstof der har indflydelse på vores humør. Beskytte mod hjerte-karsygdomme blandt andet ved sænke forhøjet blodtryk og LDL kolesterol.  Styrker immunforsvar (anti-oxidanter- polyfenoler, vitaminer og mineraler), forebygge visse kræftformer og så menes det at chokolade har en gavnlig effet på stofskiftet, kan øge sexlysten og give fastere bryster!

What’s not to like! ...men igen…70%+ , få ingredienser og helst økologisk!

Snup gerne en håndfuld mandler eller valnødder samtidig, så får hjerne og nervesystem også de gode fedtstoffer at arbejde med.

Grøntsags-stænger og dip

Grøntsager giver dig masser af fibre og næringsstoffer.

Grøntsags-stænger kan skæres dage i forvejen og lægge i køleskabet klar til at gribe når trangen melder sig. Fungere også on-the-go, i bilen og på arbejdet mellem hovedmåltiderne.

Hummus eller guacamole, gerne hjemmelavet, er skøn dip.

Ristede kikærter

Er du mere til salt end sødt, så prøv en håndfuld ristede kikærter.

En pose kikærter på en bageplade, hæld lidt olivenolie over og drys med salt og evt. chilipulver eller andre krydderier, så har du en skøn sprød og knasende salt snack.

Bages 30 minutter ved 200 grader.

 Ristede Kikærter

Ristede Kikærter

Mini Parfait

Ikke alle er til mælkeprodukter, men skyr med müsli og friske bær giver fylder dig med protein, gode mælkesyrebakterier og fibre, der holder dig mæt længe.

Bland 200 gram skyr, lidt honning efter smag og 2 spsk. ren vaniljepulver.

Hertil müsli og bær efter behag.

Vand med smag

Når vi er stressede og har travlt, glemmer vi nogle gange at drikke nok væske. Dehydrering føre til træthed og man får sværere ved at koncentrere sig. Samtidig har vi også lettere ved trang til sukker og overspisning, når vi egentligt bare mangler vand.

Mange synes at vand er kedeligt, især hvis man har vænnet sig til søde drikke som sodavand og energidrikke. Løsningen på det problem, er at tilsætte smag selv. Friske citron- eller lime skiver. Frisk ingefær, agurk eller bær, giver en skøn forfriskende smag til vandet. Lav gerne el liter eller to af gangen, så har du det ved hånden når du føler tørst.

De fleste steder er vand for hanen stadig drikkeligt. Eller brug genbrugelige filterflasker/kander. Glem købevand på flaske – alle de plasticflasker er uhyggeligt forurenende.


Stress er vigtig for vores overlevelse og er ikke nødvendigvis altid en dårlig ting.

Akut stress bør kroppen komme sig forholdsvis hurtigt over, men den kroniske stress, der ofte er mental snarere end fysisk, kan tage længere tid.

Ved at vælge en sund kost, herunder både fysisk og mentalt mættende fødeemner, kan du hjælpe krop og sind til ikke kun at forebygge den negative effekt af kronisk stress, men også til hurtigere restitution.