DERFOR BØR VI SPISE CHIA FRØ

ET LILLE FRØ MED STOR VIRKNING

Chia, Salvia hispanica, kendt som et meget nærende frø og en vigtig del af kosten hos de gamle aztekerne og mayaerne.
Chia frø er rig på omega-3 fedtsyrer og samt vitale mineraler, herunder calcium, fosfor og magnesium og med sin nøddeagtige smag er frøene et velsmagende supplement enten hele eller formalede drysset på morgenmad, i yoghurt, salater eller blandet i mel, når du bager.

HVAD GØR CHIA FRØ TIL SUPERFRØ?

Omega 3- og 6-fedtsyrer
Disse to essentielle fedtsyrer leverer energi til den vigtige mekanisme, der kontrollerer processer som blodtryk, størkning af blodet og blodfedtværdier. Det er meget vigtigt, at der er balance i fedtsyrerne, så de fungerer sammen og ikke får modsat virkning. Produkter med chia-frø har den optimale balance mellem fedtsyrerne.

B1-vitamin
B1-vitamin spiller en væsentlig rolle i omdannelsen af kulhydrater og aminosyrer. B1-vitamin er ekstra nødvendigt for sportsfolk, hvis krop kræver en større mængde på grund af en højere omdannelse af kulhydrater og aminosyrer. Dette kan der rettes op på ved indtagelse af chia-frø.

B3-vitamin
Dette vitamin er involveret i celledeling og i dannelse af aminosyrer, fedtsyrer og kulhydrater.

B8-vitamin (biotin)
B8-vitamin medvirker til omdannelse af kulhydrater, aminosyrer og fedtsyrer. Mangel kan resultere i sygdom og depression.

E-vitamin
E-vitamin er meget vigtigt for fedtstofskiftet, fordi det beskytter de flerumættede fedtsyrer mod nedbrydning på grund af iltning. Vitaminet hæmmer også blodpropper i hjertet, kræft og Alzheimer's og kan beskytte mod aflejringer i blodkarrene.

Kalk
Sporstoffet kalk spiller en væsentlig rolle for vækst og vedligeholdelse af knogler og tænder og for neurotransmissionen. Kalk er også nødvendigt for muskelsammentrækningen, og mineralet sikrer, at blodet størkner. Kalk er et ekstremt vigtigt næringsstof for særligt børn, teenagere og ældre.

Magnesium
Det essentielle mineral magnesium er bl.a. nødvendigt for normal muskelfunktion. Det medvirker desuden ved udvinding af sukker, ved celledeling og i omdannelsen af kalk.

Fosfor
Fosfor medvirker sammen med kalk ved dannelse af knogler og tænder og sikrer desuden, at kroppens pH-værdi forbliver konstant.

Zink
Zink aktiverer adskillige enzymer og hormoner, så zink bør altid indgå i en balanceret kost.

Jern
Jern spiller en vigtig rolle i kroppen, fordi det er essentielt for de røde blodlegemer. Mineralet sikrer også dannelse af blod og transport af ilt. Særligt for kvinder er jern en vigtig del af næringen. Jernmangel resulterer i udmarvethed og anæmi.

Kobber
Dette mineral indgår i enzymer, som spiller en stor rolle i jernstofskiftet.

Kalium

Kalium spiller sammen med natrium en rolle i reguleringen af væskebalancen.

Sørg for at købe økologisk chia. 


Posted on February 5, 2015 and filed under Organic.