EN SUND TARM ER ET SUNDT IMMUNFORSVAR

Skal du tage Probiotika?

Når mangelfuld kost, mangel på søvn, stress og generel livsstil forstyrre bakteriebalancen i tarmen, nedsættes vores immunforsvar.  Det samme gælder ved indtag af hurtige kulhydrater som sukker, slik, sodavand, hvidt brød, pasta og ris.

Antallet af skadelige forrådnelsesbakterier øges og det samme gælder antallet af svampesporer, herunder de patogene former af candida. Dette kan modvirkes med tilskud af bakteriearter der kan genoprette tarmens naturlige sunde balance, og indtag af rigeligt med fibre og sunde fedtstoffer.

Forskningsresultater har dokumenteret vigtigheden af en en god balance i tarmens bakterieflora.

Det handler uden tvivl om livsstil, men selv om vi lever sundt og spiser en sund og varieret kost, kan det være nødvendigt at booste de gode tarmbakterier.

Hvordan optimere vi fordøjelsen?

Et boost af fordøjelsen kan ske via tilførsel af præ- og probiotika frakost- og kosttilskud.

Præbiotika

Tilskud af probiotika (mælkesyrebakterier) er gavnligt, men vigtigt er også præbiotika. Præbiotika fodre de probiotiske bakterier og er de ufordøjelige kostfibre vi får fra grøntsager og fuldkorn. Havre, rug og byg er gode kilder til de ufordøjelige fibre, og af grønt er porrer, løg, hvidløg, asparges, artiskok, og jordskokker gode kilder. Husk også frugt hvor især bananer tilfører gode fibre der støtter de probiotiske bakterier. For at kunne betegnes som præbiotika, må fødevaren ikke blive fordøjet og optaget i tyndtarmen. Den skal bevæge sig helt ned i tyktarmen, hvor langt de fleste bakterier har til huse, så den kan udøve sin effekt der. Dernæst skal den kun stimulere væksten af de gode bakterier, så det er dem, der får lov at fylde mest i fordøjelsen.

Forskellige fibertyper virker som præbiotika, herunder FOS og inulin. Inulin findes i løg og hvidløg og FOS i blandt andet artiskokker og bananer. Også tilskud som Skallin og Resultat Plus, har præbiotisk effekt. For at præbiotika kan udnyttes, skal der være gode bakterier tilstede i tyktarmen, som kan få gavn af dem. Hvis fordøjelsen er ude af balance, er der ofte for mange bakterier tilstede i tyndtarmen, hvilket øger ubalancen. For mange bakterier i tyndtarmen forstyrre fordøjelsen og optagelsen af fødevarer og næringsstoffer. Et tilskud af præbiotika til en person med for mange bakterier i tyndtarmen, vil kunne få disse bakterier til at formere sig og forstærke ubalancen yderligere.

Ved forværring efter indtag af præbiotika, bør man overveje indtag af probiotika og eventuelt et check på niveau af mavesyre

Hvad er Probiotika?
Probiotika er præparater, der indeholder nyttige eller "venlige" bakterier (som regel Lactobacillus eller Bifidobacterium), der normalt bebor den menneskelige fordøjelseskanal. I tarmkanalen kan disse gavnlige mikroorganismer hjælpe med at fuldføre fordøjelsesprocessen, og nogle indgår i produktionen af visse vitaminer.

Hvorfor er de nødvendige?
Probiotika anvendes til at øge mængden af gavnlige bakterier i fordøjelseskanalen. De hjælper til at holde fordøjelsessystemet i balance så det fungere optimalt, genopretter en normal tarmflora, og støtter immunsystemets funktion, især når en person tager antibiotika, hvis negative virkning er udslettelse af de gode tarmbakterier.

Et tilskud af probiotika skal altid tages sammen med et måltid. Det øger nemlig muligheden for, at bakterierne slipper forbi mavesyren og helt ned i tyktarmen, hvor de altså især har deres funktion.

Probiotika er en effektiv behandling ved:

• Du er på antibiotika, som kan udslette eller hæmme de "venlige" tarmbakterier sammen med de dårlige bakterier, der forårsager infektioner.

• Diarré

• Lactose intolerance, irritabelt tarmsyndrom

• Vaginale gær-infektioner

• Trøske

• Du er blevet diagnosticeret med irritabel tyktarm, Crohns sygdom eller colitis ulcerosa.

• Du rejser under fremmede himmelstrøg, og ønsker at reducere risikoen for rejse-diarré.

Også hvis der er en familie historie med allergi eller eksem, ved man at spædbørn der får probiotika indenfor de først 6 måneder af deres leveår (og mødre der indtager probiotika i det sidste trimester af graviditeten) er mindre tilbøjelige til at få udbrud af eksem. Børn med autisme kan også drage fordel probiotika, muligvis fordi de nedbringer lækage af store molekyler fra tarmen, der kan udløse immunreaktioner med effekt på hjernens funktion.

Hvad er tegn på en mangel?
Der er beviser for at ubalance i tarmbakterierne, nedsætter immunforsvaret og dermed resistens over for infektion.

Svamp, allergi, eksem, nedsat immunforsvar, oppustethed er klassiske tegn på ubalance i bakteriefloraen.

Tager du antibiotika, bør du også straks starter med indtag af probiotika. Præparaterne bør gerne tages 2 timer væk fra hinanden.

Hvordan får du nok via fødevarer?
De fleste probiotiske organismer forekommer naturligt i gærede/fermenterede fødevarer som yoghurt med aktive kulturer, acidophilus mælk og kefir, samt pickles og sauerkraut. Mange traditionelle kulturer rundt om i verden sætter stor pris på disse fermenterede fødevarer og indarbejder dem dagligt i måltider, både for deres sundhed og smag.

Gavnlige tilskud af probiotika

Regelmæssig brug af de såkaldte mælkesyrebakterier, som Maxiflor, sikre at tarmkanalen kontinuerligt tilføres 11 forskellige mælkesyre bakterier, der hjælper til genoprettelse og vedligeholdelse af en sund balance i tarmfloraen.  Det er ikke altid vi kæder symptomer sammen med den reelle årsag. Kroniske svampeinfektioner i mave/tarm kan være årsagen til en lang række alvorlige lidelser som mave-tarmplager, allergier, astma, infektioner, muskelsmerter og diverse psykiske problemer.

Med tilskud af Kanne Brottrunk, der er et probiotika fremstillet af specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, hav­re), tilføres bioaktivt gær og levende laktobaciller sammen med et naturligt indhold af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Brottrunk virker svampedræbende, betændelseshæmmende, afgiftende, rensende, aktiverende, og regulerende.

Brottrunk har en pH-værdi på 2,9 og indeholder i gennemsnit 4 mio. kolonidannende mælke­syre-bakterier pr. ml, hvilket alt sammen gør denne drik til et effektivt middel til hurtig genoprettelse af balance ved candida-infektion og oppustet tarm.

Grøn te har også vist sig at være gavnligt til at fremme en god bakteriebalance og et tilskud af hvidløg kan gøre underværker.

Kan jeg tage for meget probiotika?
Nej – ikke umiddelbart, men der findes dyre præparater der lover enorme mængder af bakterier og spørgsmålet er så om vi har brug for SÅ mange?!

Andre særlige overvejelser?
Du bør ikke tage probiotika hvis du har haft en allergisk reaktion over for Lactobacillus, Acidophilus, Bifidobacterium eller Streptococcus thermophilus.


Posted on March 13, 2015 .