HAR VI BRUG FOR KOSTTILSKUD, HVIS VI SPISER EN SUND OG ALSIDIG KOST?

Det er et spørgsmål der jævnligt dukker op for med al den for og imod information medierne fylder os med, er det ganske forvirrende for de fleste forbrugere og med rette.

Forskningsresultater oversimplificeres eller fejlfortolkes. Den ene dag skal vi forholde os til at multivitaminer ingen effekt har, og den næste hvor vigtigt det er at vi tilfører eller spiser nok af bestemte næringsstoffer, for at forebygge sygdom.

Det hjælper heller ikke at mange praktiserende læger stadig fraråder deres patienter at tage kosttilskud, der jo bare i bedste fald er penge ud af vinduet og i værste fald er livstruede. For hvis vi bare spiser en alsidig kost med friske uforarbejdede fødevarer, får vi så ikke alle de vitaminer, mineraler, antioxidanter og diverse andre næringsstoffer vi har brug for?

Så er kosttilskud nødvendige?

Det korte svar er, at selv ved indtag af en perfekt kost, er der mange faktorer - herunder udpint jord, opbevaring og transport af fødevarer, øget stressniveau og flere belastende stoffer i vores miljø, der gør det umuligt for dig at få alle de næringsstoffer du har brug udelukkende fra de fødevarer, du spiser. Og talrige undersøgelser viser, at langsigtet indtag af kosttilskud hjælper til forebyggelse af sygdom og optimal sundhed.

Men kan jeg ikke tage for meget af bestemte næringsstoffer?

Jo, du skal selvfølgelig ikke selv- og overdosere som en gal, bare fordi du har læst at bestemte næringsstoffer og urter forebygger eller helbreder sygdom.

Det handler primært om et par grundlæggende kosttilskud, der dækker de mangler som din kost, selv den sunde, kan have.

Når jeg bliver spurgt om en ”basis-vejledning” i forbindelse med indtag af kosttilskud, så er mit svar:

Multivitamin

En multivitamin af høj kvalitet og gerne med en terapeutisk dosis, hvilket betyder at jeg godt kan finde på at anbefale mere end den anbefalede daglige tilførsel (ADT) der står på produktet, især i Danmark hvor ADT ikke altid er dækkende.

D-vitamin

D-vitamin mangel er en epidemi. Omkring 80% af os er i mangel eller har suboptimalt niveau af D-vitamin i blodet.
Så afhængigt af, hvad der er i din multivitamin, anbefaler jeg at tage 25-50mcg D3 vitamin sammen med din morgenmad. D3-vitamin forbedrer stofskiftet ved at påvirke mere end 200 forskellige gener, der kan hjælpe med at forebygge og behandle diabetes og metabolisk syndrom…og ja, D-vitamin er også stadig vigtigt for vores knoglesundhed og generelle forsvar.

Omega-3 fedtsyrer

Jeg anbefaler gerne 1.000-2.000 mg af omega-3 fedtsyrer (gerne med forholdet 300/200 mg EPA/DHA), og gerne fordelt over to måltider som morgen- og aftensmad. Disse vigtige fedtstoffer forbedrer insulinfølsomheden, sænker kolesterol ved at sænke triglycerider og øge HDL, reducere inflammation, forebygger blodpropper og mindske risikoen for hjerteanfald.

Magnesium

Tag 100-200 mg magnesium, ideelt i formen citrat eller malat, igen fordelt over morgenmad og aftensmad. Over 300 enzymer i kroppen er afhængige af magnesium, og ligesom med D-vitamin, viser undersøgelser at vi ikke får dækket de anbefalede mængder, hvilket fører til øget inflammation og andre problemer som neurale forstyrrelser, herunder rysten, muskelsvaghed, kramper og mentale forstyrrelser – alle symptomer der minder meget om de symptomer, der opstår ved calciummangel. Magnesium og calcium har brug for hinanden, men magnesium synes at være det oversete mineral af de to.

Fibre

Kostundersøgelser viser at vi generelt får for lidt fibre i kosten. Sundhedsstyrelsen anbefaler 25-35 gram fibre dagligt, men de fleste af os indtager under 20 gram.

Kostfibre hjælper fordøjelsen ved at få maden til at passere hurtigere gennem tarmsystemet. Desuden bidrager fibre til vægttab eller vedligeholdelse af en sund vægt og til regulering af kolesterolniveauet i blodet.

Taget før måltider, vil et fibertilskud fylde dig op, så du ikke overspiser under måltidet.

Du henter godt halvdelen af dine kostfibre fra brød og kornprodukter, 1/4 fra grøntsager og resten fra frugt. Begynder du at spise flere kostfibre, skal du også sørge for at drikke ekstra væske – gerne op til 2 liter om dagen (undgå søde drikke).

Probiotika – mælkesyrebakterier

En sund tarm er et sundt immunforsvar, men når mangelfuld kost, mangel på søvn, stress og generel livsstil forstyrre bakteriebalancen i tarmen, nedsættes vores immunforsvar.  Det samme gælder ved indtag af hurtige kulhydrater som sukker, slik, sodavand, hvidt brød, pasta og ris.

Tilskud af probiotika indeholder nyttige eller "venlige" bakterier (som regel Lactobacillus eller Bifidobacterium), der normalt bebor den menneskelige fordøjelseskanal. De øger mængden af gavnlige bakterier i fordøjelseskanalen. De hjælper til at holde fordøjelsessystemet i balance så det fungere optimalt, genopretter en normal tarmflora, og støtter immunsystemets funktion, især når en person tager antibiotika, hvis negative virkning er udslettelse af de gode tarmbakterier.

Præbiotika fodre de probiotiske bakterier og er de ufordøjelige kostfibre vi får fra grøntsager og fuldkorn. Havre, rug og byg er gode kilder til de ufordøjelige fibre og af grønt er porrer, løg, hvidløg, asparges, artiskok, og jordskokker gode kilder. Husk også frugt hvor især bananer tilfører gode fibre der støtter de probiotiske bakterier.

Husk at alle disse tilskud , med undtagelse af fibre, bør tages med måltider.

Du bør også overveje at konsultere en holistisk læge eller anden ernæringskyndig behandler, der kan hjælpe med relevante kosttilskud, herunder også tilskud af urter der kan styrke dine eventuelt mangeltilstande.

En professionel behandler har mulighed for at teste for mangeltilstande og kan eliminere gætteriet.

Kosttilskud er en god investering for de fleste af os. Ofte vil din krop lade dig vide når der er ubalancer. det er din opgave at lytte og handle, så ubalancer ikke bliver kroniske og føre til alvorlig sygdom.

Der er ingen garanti for en liv uden sygdom, men hvis vi behandler krop og sind med respekt blandt andet ved at indtage nok af de essentielle næringsstoffer, så er vi godt på vej.

Tag ansvar for din krop- også selvom lægen siger at det er spild af penge.