Posts filed under Økologisk

FRISK ELLER FROSSEN?

Er frisk frugt og grønt bedre end frossen?

Vores sunde fornuft vil nok pege på de friske fødevarer som værende de bedste når det kommer til indhold af næring.

Men er de friske varer bedre end de frosne?

Det er et spørgsmål jeg ofte får fra klienter, der gerne vil spise sundt, men samtidig har brug for at tilpasse madlavning til en travl hverdag. Det jo trods alt nemmere at hive en pose frosne grøntsager ud af fryseren umiddelbart før de skal bruges, i stedet for at købe frisk hver eller hver anden dag, med risiko for at man ikke får brugt det inden det hænger med bladene og ender i skraldespanden.
 
Jeg er super fan af at købe økologisk, specielt hvis det er lokalt dyrket. Kan man købe ind på den lokale gårdbutik- eller marked, så er lykken gjort.

Lidt anderledes er det med friske råvarer, der høstes, pakkes og transporteres, ofte over lange afstande, for at lande og ligge i dage- eller ugevis på hylderne ude i butikkerne.

Den tid der går fra høst til varen ligger i din indkøbskurv, kan medføre signifikant tab af ernæringsmæssig værdi. Udsættelse for lys og luft kan også ændre både smag og konsistent af den friske vare.

Den frosne vare derimod, høstes og umiddelbar efter rensning (og eventuelt kogning/dampning i kort tid), fryses de ned og pakkes, mens indhold af næringsstoffer stadig er på sit højeste.
Frosne frugter og grøntsager pakkes og fryses altså på deres højdepunkt, med hensyn til friskhed og næring. Det betyder, at indhold af vitaminer og generelle næringsstoffer bevares indtil pakken åbnes.

Den amerikanske fødevarestyrelse (Food and Drug Administration - FDA) og det internationale råd for information om fødevarer (IFIC), rapporterer begge, at næringsstoffer i produkter generelt ikke går tabt under frysning og ved dåse-emballering, og giver som minimum de samme essentielle næringsstoffer og sundhedsmæssige fordele som friske fødevarer. En anden bonus for de frosne varer - de er ofte billigere. Selvom frisk frugt og grøntsager kan være mere visuelt tiltrækkende og smager bedre, så vare de ikke så længe i dit køleskab og ender med at have mistet næringsmæssig værdi.

 Frisk eller frossen?

Frisk eller frossen?

Vi er alle forskellige – vores behov, madvaner, hvor ofte vi laver mad hjemme, hvor meget tid vi har til at købe ind og tilberede maden osv., og selvom jeg er til friske fødevarer, så er mit budskab her at ved enden af dagen, så er frossen frugt og grønt bedre end intet frugt og grønt…eller en masse spild fordi vi trods alle gode intentioner ikke får brugt de friske varer vi har købt.

Et par huskeregler:

> Køb friske råvarer efter sæsonen og køb lokalt (og gerne økologisk) når det er muligt
> Køb ikke-sæsonbetonede råvarer frosset (hvis muligt)
> Selv frugt og grøntsager på dåse (uden tilsætning af salt eller sukker ) kan være et godt valg


Gode måder at inkludere frugt og grøntsager i din daglige rutine:
> Hav en frugtskål på køkkenbordet og på arbejdet
> Hav altid grøntsags-stænger og skåret frugt klar i køleskabet. Meget frugt og grønt kan holde sig i dagevis hvis emballeret korrekt, så du altid har hurtig og nem adgang til sunde mellemmåltider.
> Tilføj friske eller frosne frugter til din morgenmad i grød, havregryn, yoghurt eller smoothies.
> Vælg frugt til dessert- hele sommeren har min go-to snack været frosne vindruer. Hvor forfriskende er det lige på en varm sommerdag!?
> Tilføj en blanding af frosne grøntsager, når du tilbereder supper, saucer og gryderetter.

Og husk så at et par slatne forårsløg i bunden af grøntsags-skuffen, ikke nødvendigvis behøver at ende i skraldespanden. Der kan stadig være krudt i dem bare fordi de ser lidt kede ud af det. Det er bare så ærgerligt at smide mad ud.

Madspild holder bare ikke!

Danskere er blevet langt bedre når det gælder madspild.

I 2010 smed vi fødevarer væk for 16 milliarder kroner, men efter at der er kommet fokus på det store spild, har vi på bare 5 år mindsket spildet med 25% til 11.6 milliarder kroner. Det menes stadig at vi hver især smider knap 100 kilo mad ud årligt.

Lige så godt går det ikke her i USA, hvor cirka 40% af den mad der produceres aldrig bliver spist. Så søgerligt i et land hvor hver sjette person kæmper med daglig sult.

Supper og gryderetter er perfekte hvis du har grønt liggende der ikke længere er sprøde og kønne.

Juicing og smoothies bruger du når frugt og grønt ser skidt ud.

- og ellers – smid tingene i fryseren hvis du kan se at du ikke når at få det brugt mens det er frisk.

Frossen frugt og grønt er bedre end ingen frugt og grønt!

Posted on September 15, 2015 and filed under Økologisk, Fødevarer, Næringsstoffer.