Hvordan får man bugt med bjergene?

Årsager til stress er mangfoldige – familieliv, traumer, tanker og mental tilstand, miljø og kost, hvoraf kost og dens virkning på vores sundhed normalt er det område jeg beskæftiger mig mest med. Hvordan vi reagere på stress er afhængig af vores personlige ressourcer – hvad vi har med i baggagen, vores alder og omgivelser.

Stress relateres primært til vores arbejdsliv, hvilket er ganske naturligt, da vi bruge en betragtelig del af vores liv på arbejdspladsen,  hvad enten du er ansat eller iværksætter.

En af de helt store stress faktorer relateret til arbejdslivet er angsten for kvælningsdøden.

Kvalt i bunker af opgaver der bare fortsætter med at hobe sig op, mens panikken stiger.

Jeg sidder selv her i skrivende stund og kikker ud over mine bjerge. Og det er desværre ikke smukke, maleriske bjerge, der omgiver den lille idylliske bjergby med den smukke solnedgang og træerne der svajer i den blide brise. Mine bjerge består desværre af…papir…og post-it’s. Bjerge af arbejde og projekter, der venter på at blive udført, igangsat eller arkiveret.

Iværksætter-stress (eller vanvid) har jeg hermed døbt denne tilstand.

Jeg kan, som mange, godt lide at have flere bolde i luften og jeg elsker at kaste mig ud i nye spændende projekter. Resultatet bliver ofte – bunker! Bunker der plejede at drive mig til vanvid og nærmest handlingslammelse for hvor skulle jeg begynde og ende?

Jeg gemmer meget på min computer og i diverse cyber-skyer og sørger for diverse back-ups, men lettere gammeldags som jeg nok er, kan jeg godt lidt den gode gamle notes-blok…dem har jeg så lige et par stykker af + diverse løse ark + computerens indbakke der lystigt siger en lyd hver gang der er ny post…suk…never ending.

Så hvordan undgår man at gå i panik og eliminere den til tider overvældende kvælningsfornemmelse når man drukner i bunker og bjerge. Hvordan får man udført alle opgaver tilfredsstillende? Hvordan undgår man at glemme vigtige opgaver og ikke mindst, at få virkeliggjort blot nogle af de gode ideer, der hober sig op når man er passioneret om sit arbejde?

Kort og godt – Hvordan når man frem til at kunne se skrivebordets overflade igen?

Vi reagere alle forskelligt på diverse stressfaktorer. Min første reaktion plejede at være ren ignorering eller jeg ville generelt bare trække tiden så meget som muligt – reaktioner jeg per erfaring deler med rigtig mange. Og resultatet – voksende bunker- og panik!

Dyb indånding! - Rom blev ikke bygget på én dag

Vi er alle forskellige, og hvad der virker for mig, virker måske ikke for dig, men her er mine råd til et bedre arbejdsliv og dermed mindre stress.

Organiser bunker

Jeg organisere mine bunker efter prioritet – lige fra ”huset brænder ned hvis ikke jeg tager mig af dem NU!” – til ”det tager jeg mig af når huset brænder ned, hvis ikke jeg tager mig af det”.

Uddelegér opgaver – få hjælp

Det kan være svært at slippe kontrollen over opgaver hvor du føler at du selv skal være med indover fra A-Z. Når man gør tingene selv bliver de som man vil have dem…og dog. For hvis du er udmattet og tingene bare hober sig op…er det så ikke bedre at uddelegere og rent faktisk få løst opgaverne?

Hvilke opgaver kan du uddelegere til andre – og hvem kan hjælpe? Medarbejdere, free-lancere, børn eller ægtefælle?

Visse opgaver må man betale sig fra, hvilket kan være svært rent økonomisk, men med ganske få midler kan man gøre en kæmpe forskel. At samle et godt team der får tingene gjort tilfredsstillende tager tid, men ih hvor er det bare det hele værd.

Når andre løse de opgaver der er tidskrævende for dig, får du frigivet tid til at tage dig af de opgaver du er bedst til i din virksomhed/dit liv og som holder dig væk fra at bygge din forretning/hverdag op.

…og det gælder i øvrigt også hjemme, hvor både partner og børn bør være en del af hjemme-teamet.

En bunke af gangen

Når du først har opdelt dine bunker efter prioritet, så er det med at kaste sig over dem – en efter en. Det handler ikke om hvor hurtigt du kommer igennem, bare at du kommer igennem (inden huset brænder ned).

Det tager tid at bygge bunker, så det må også godt tage et par dage at tackle dem.

Har du brug for et par dages pusterum fra dine emails, så set en autoresponder på din e-mail, og lad folk vide, at du vender tilbage – med mindre det er bydende nødvendigt at du svarer, så vender du tilbage alt efter prioritet.

Tidsrøveren

Slå diverse opdateringer, sociale medier og mobil telefon fra når du arbejde, med mindre de selvfølgelig er en nødvendighed for at få udført dine opgaver. At tjekke mobilen og sociale medier i løbet af arbejdsdagen, er den værste tidsrøver man kan blive fanget i!

Lav en plan for i morgen   

Inden dagen er omme, bør du lave en plan for i morgen.

Organiser den bunke og de opgaver der skal tackles næste dag, så du er klar i det øjeblik arbejdsdagen starter.

Fuld Stop

Gør op med dig selv hvornår din arbejdsdag skal stoppe og overhold tiden. Det kan godt være du arbejder fra kl. 9-16 og måske så igen fra kl. 20-22, alt efter familieliv og fritidsaktiviteter. der skal være tid til at prioritere sig selv og alt det nære, men det er vigtigt at du overholder din plan, for der vil altid være mere der skal gøres og nye opgaver der er sjove at igangsætte. Når du overholder din tidsplan, så eliminere du stress og panik.

Vi skaber oftest vores egne undskyldninger.

Slut med at løbe rundt som en hovedløs høne.

Planlæg din tid – skriv ned og lav to-do’s, prioritér dig selv og – Get Shit Done!

 

 

Posted on October 28, 2015 .